Omgevingsplan

Als u van te voren wilt weten of uw bouwplannen worden toegestaan door de gemeente is het verstandig om te kijken in het omgevingsplan. Alle bouwplannen worden in principe door de gemeente getoetst aan het Omgevingsplan.

Het Omgevingsplan is een juridisch bindend plan voor zowel burger, bedrijven als overheid. In een omgevingsplan staat aangegeven wat het gebruik is dat is toegestaan op een bepaald perceel, bijvoorbeeld een woning, een winkel of een agrarisch bedrijf. Verder staat erin vermeld hoe groot (in m2 of m3) en hoe hoog bepaalde bouwwerken mogen zijn. De gemeente kan op grond van het Omgevingsplan ook handhaven, bijvoorbeeld als het gebruik afwijkt van de locatie. Het Omgevingsplan is te vinden op de website Regels op de kaart(externe link). Zie voor meer informatie: Informatiehuis Ruimtelijk beleid.

In het Omgevingsplan staan ook voorschriften en regels met betrekking tot cultureel erfgoed, zowel voor monumenten, archeologie als het cultuurlandschap. De regels over het aanwijzen van gemeentelijke monumenten en weigeringsgronden voor het afgeven van een omgevingsvergunning zijn ook opgenomen in het omgevingsplan. Zie voor meer informatie: Informatiehuis Cultureel erfgoed.

Welstand

In gemeente Staphorst is Welstandstoezicht ingesteld om te voorkomen dat bouwwerken de openbare ruimte ontsieren. Bij elke aanvraag voor een omgevingsvergunning voor de activiteit bouw wordt beoordeeld of dat bouwwerk niet in strijd is met 'redelijke eisen van welstand'. Bepalend voor de ruimtelijke kwaliteit van bebouwing is zowel de kwaliteit van de individuele gebouwen, als de kwaliteit van het totaalbeeld van de gebouwen in hun onderlinge samenhang. Zie voor meer informatie: Informatiehuis Welstand.

Slopen en asbest verwijderen

In veel gevallen is bij het slopen van een bouwwerk een vergunning of melding nodig. Zie voor meer informatie: Informatiehuis Slopen.

Kappen van een boom

Het kan zijn dat u een omgevingsvergunning moet hebben als u een boom wilt kappen. Ook als u zeer drastisch wilt snoeien, hebt u soms deze vergunning nodig. Bijvoorbeeld als u de kroon uit een boom wilt verwijderen. Zie voor meer informatie: Informatiehuis Groen.

Inrit

U mag niet zomaar een inrit of uitrit maken naar de openbare weg. Meld dit vooraf bij de gemeente en ga na of u hier een omgevingsvergunning voor nodig hebt. Zie voor meer informatie: Informatiehuis Inrit aanleggen of aanpassen.

Huisnummering

Als er een nieuwe woning wordt gebouwd, een woning wordt gesplitst of een bedrijfspand wordt gebouw dan zal er meestal ook een huisnummer moeten worden afgegeven. Conform de BAG wetgeving moet dit op dezelfde dag gebeuren als wanneer de omgevingsvergunning wordt verleend. De CPOS professionals in categorie 2, die dus in aanmerking komen voor een balievergunning, verzoek wij om een week van tevoren kenbaar te maken dat er een aanvraag voor een balievergunning (waarvoor een huisnummer benodigd is) wordt ingediend. Dit kan via het digitale formulier aanvraag huisnummeraanduiding. Deze kunt u - samen met een duidelijke situatietekening - invullen en verzenden. Binnen één week krijgt u van ons per e-mail de bevestiging dat de huisnummerbeschikking gereed is en u de balievergunning kunt indienen.

Wanneer een huisnummer aanvragen?

Een huisnummerbesluit wordt altijd toegekend bij een nieuw verblijfsobject. De definitie van een verblijfsobject staat in de Wet BAG. De definitie is: Kleinste binnen één of meer panden gelegen en voor woon-, bedrijfsmatige, of recreatieve doeleinden geschikte eenheid van gebruik die ontsloten wordt via een eigen afsluitbare toegang vanaf de openbare weg, een erf of een gedeelde verkeersruimte, onderwerp kan zijn van goederenrechtelijke rechtshandelingen en in functioneel opzicht zelfstandig is. Ook voor kamerverhuur en studentenkamers is een huisnummer benodigd: meer informatie en voorbeelden(externe link).