Heb ik een vergunning nodig?

Weet u niet of u een vergunning moet aanvragen? Kijk dan eerst op het Omgevingsloket(externe link). Daar kunt u een ‘vergunningscheck’ doen. Dan ziet u of u een vergunning dient aan te vragen voor de werkzaamheden die u wilt doen, of dat u wellicht kunt volstaan met een melding.

Omgevingsplan

Hoe de ruimte in Nederland er nu en in de toekomst uit moet zien wordt geregeld in het omgevingsplan. Een omgevingsplan is een bijzonder ruimtelijk plan. Het is namelijk het enige ruimtelijke plan dat juridisch bindend is. Het is bindend voor iedereen, dus voor burgers, bedrijven, instellingen en overheden. Een omgevingsplan zegt iets over het gebruik van de grond en de opstallen en bepaalt de bouwmogelijkheden van de grond.

Aanvragen voor vergunningen worden getoetst aan het Omgevingsplan. Wilt u meer informatie hierover, kijk dan op de website Regels op de kaart(externe link). Onder ‘locatie zoeken’ kunt u zoeken op adres en meer informatie vinden over het ter plaatse geldende omgevingsplan. U kunt ook kijken bij het informatiehuis Ruimtelijk beleid.

Vergunningsvrij

Wanneer u na het doen van de vergunningscheck twijfelt of er geen vergunning nodig is voor uw (ver)bouw plannen, dan kunt u met vragen contact op nemen met de gemeente. U kunt hiervoor contact opnemen met de publieksbalie Fysieke Leefomgeving, telefoon (0522) 46 74 67 of via e-mailadres omgevingsloket@staphorst.nl.

Omgevingsloket

Een aanvraag om omgevingsvergunning is digitaal in te dienen via het Omgevingsloket. Bij de behandeling van de aanvraag zijn er twee voorkomende procedures:

  • Reguliere procedure (8 weken)
    Binnen 8 weken ontvangt u bericht of u de omgevingsvergunning krijgt. De gemeente kan deze termijn eenmalig met 6 weken verlengen. Per 1 januari 2024 krijgt u niet langer een vergunning van rechtswege indien de gemeente niet binnen de termijn beslist. Bent u het niet eens met de beslissing van de gemeente? Dan kunt u binnen 6 weken bezwaar maken.
  • Uitgebreide procedure (26 weken)
    Binnen 26 weken ontvangt u bericht of u de omgevingsvergunning krijgt. Deze termijn kan eenmalig met 6 weken verlengd worden. 

In de uitgebreide procedure maakt de gemeente een ontwerpbesluit over de aanvraag. Iedereen kan binnen 6 weken zijn of haar mening (zienswijze) hierover geven. Bent u het niet eens met het ontwerpbesluit? Geef dan in uw zienswijze aan waarom. U ontvangt vanzelf bericht of u de vergunning krijgt, dan wel een reactie op uw zienswijze. Aan het indienen van een zienswijze zijn geen gemeentelijke kosten (leges) verbonden.

Bent u het niet eens met de beslissing van de gemeente? Dan kunt u binnen 6 weken beroep indienen bij de rechtbank. Dit kan in principe (uitzonderingen daargelaten) alleen als u ook een zienswijze over het ontwerpbesluit hebt ingediend. Anders bestaat de kans dat er sprake is van niet ontvankelijkheid. Voor meer informatie omtrent de te volgen procedures kunt u vinden op de website van het Omgevingsloket(externe link)

Situaties voor de uitgebreide procedure

Het uitgangspunt is dat er gebruik wordt gemaakt van de reguliere procedure. In de wet staat wanneer de uitgebreide procedure geldt. In bepaalde gevallen kan de gemeente ook bij besluit bepalen dat er gebruik moet worden gemaakt van de uitgebreide procedure voor een aanvraag voor een buitenplanse omgevingsplanactiviteiten. Ook wanneer de aanvrager heeft verzocht of ingestemd heeft met de uitgebreide procedure mag de uitgebreide procedure worden toegepast.

Conceptaanvraag

Wanneer uw plan niet voldoet aan het omgevingsplan is het aan te raden om eerst een conceptaanvraag in te dienen voordat u een formele aanvraag omgevingsvergunning indient. U bent dan met de gemeente in ‘vooroverleg’. Het advies is om hiervoor een professional inschakelen. Voor meer informatie hierover kunt u de ruimtecoach inschakelen en daarmee een afspraak maken, of om te bellen dan wel te e-mailen voor nadere informatie.

Een conceptaanvraag kan worden ingediend via het Omgevingsloket(externe link).