EPOS van A-Z
Op deze pagina wordt u een samenvatting gegeven van het EPOS proces.
Heb ik een vergunning nodig?
Voordat u contact opneemt met de gemeente kunt u zelf al het een en ander aan ‘huiswerk’ verrichten. U heeft bijvoorbeeld een voornemen een plan te realiseren. Maar u weet niet of u daarvoor een vergunning moet aanvragen? Kijk dan eerst op het Omgevingsloket. Dit is de landelijke website waar vergunningen worden aangevraagd. Daar kunt u een ‘vergunningcheck’ doen. Dan ziet u of u een vergunning moet aanvragen voor de plannen die u heeft. Of dat u wellicht kunt volstaan met een melding. Bepaalde activiteiten zijn vergunningsvrij.
Wanneer u niet goed uit de vergunningcheck komt of twijfels heeft of u wel of geen vergunning nodig heeft, kunt u ook een professional (architect, bouw-begeleidend bureau of milieu-adviesbureau) vragen om u te helpen. Op de pagina Collectief van professionals Staphorst ziet u een lijst met bureaus die weten hoe het Omgevingsrecht in elkaar zit. Zij kunnen u helpen. Ook kunt u hiervoor contact opnemen met onze medewerkers via telefoonnummer (0522) 46 74 67 of e-mailadres omgevingsloket@staphorst.nl.
Voorbeeld: omgevingsvergunning voor onderdeel milieu
Op het Omgevingsloket kunt u checken of uw bedrijf een vergunning of melding nodig heeft voor het onderdeel milieu. Hier krijgt u inzicht in de milieuregels en maatregelen en kunt u online een melding indienen of een vergunning aanvragen.
Als blijkt dat u een vergunning nodig heeft voor het onderdeel milieu, moet u doorgaans ook een mer-beoordeling of mer-procedure doorlopen voordat u de vergunning aanvraagt. Het besluit van deze procedure, het mer-beoordelingsbesluit, moet u dan toevoegen bij de vergunningsaanvraag. Met de mer-scan kunt u uitzoeken welke verplichtingen er voor uw plan, besluit of activiteit gelden.
U kunt ook een professional vragen om u te helpen. Bijvoorbeeld wanneer u niet goed uit de check komt of twijfels heeft of u wel of geen mer-beoordeling nodig heeft. Heeft u een mer-beoordeling nodig? Dan wordt aangeraden de mer-beoordelingsnotitie of het milieueffectenrapport (MER) te laten maken door een professional.
Daarnaast kunt u een vergunning van de Provincie Overijssel nodig hebben. Denk hierbij aan een vergunning in het kader van de Wet natuurbescherming. Kijk voor meer informatie en voor het aanvragen van de vergunning op de website van Provincie Overijssel.
Omgevingsplan
Als blijkt dat u een vergunning nodig heeft, is doorgaans het Omgevingsplan van belang. Hoe de ruimte in gemeente Staphorst er nu en in de toekomst uit moet zien wordt geregeld in de Omgevingsvisie ‘Staphorst voor elkaar’. Een Omgevingsplan zegt iets over het toegestane gebruik van de grond en gebouwen en bepaalt de bouwmogelijkheden van de grond. Aanvragen om vergunningen worden getoetst aan het Omgevingsplan.
U kunt kijken of uw plannen in het Omgevingsplan al zijn voorzien. Wilt u het Omgevingsplan inzien, kijk dan op de website Regels op de kaart. U kunt ook kijken bij het informatiehuis ‘ruimte’. Wanneer u ondersteuning nodig heeft bij het bestuderen van deze website(s), kunt u contact opnemen met het Omgevingsloket van de gemeente. Bereikbaar op telefoonnummer (0522) 46 74 67 of via e-mailadres omgevingsloket@staphorst.nl. U kunt ook een CPOS professional vragen hierin u te ondersteunen.
Ruimtecoach
Als blijkt dat u een vergunning nodig heeft, en het Omgevingsplan daarin nog niet (of deels) in heeft voorzien, kunt u een afspraak maken met de ruimtecoach. Hij of zij kan u informatie geven over uw plannen en de wijzen van indienen daarvan bij de gemeente. De ruimtecoach informeert u over:
- waar informatie te vinden is over bijvoorbeeld de onderzoeken die uitgevoerd moeten worden;
- met welke (wettelijke) regels u rekening moet houden;
- een inschatting van de kosten;
- en op welke wijze u de stukken moet aanleveren bij de gemeente.
De ruimtecoach gaat de plannen niet voor u maken en geeft geen zwaarwegende inschatting over de haalbaarheid van plannen. Hij wijst u alleen de weg. Onder EPOS is het namelijk de bedoeling dat u zelf de regie pakt. U wilt ten slotte graag iets realiseren wat nog niet (of deels) voorzien is.
De gemeente vindt het van belang dat bij gesprekken met ruimtecoaches ook al de professional aanschuift.
Vergunning aanvragen
Wanneer u besluit tot het aanvragen van een vergunning om uw initiatief mogelijk te maken, zijn er twee opties. De ruimtecoach geeft advies wat in uw geval het meest verstandig is om in te dienen. De keuze is uiteindelijk aan u.
Toelichting optie 1
- Een aanvraag om omgevingsvergunning is digitaal in te dienen via het Omgevingsloket. Bij de behandeling van de aanvraag zijn er twee voorkomende procedures, de reguliere procedure en de uitgebreide procedure. Voor het indienen gelden wettelijke indieningsvereisten. De gemeente kan een termijn stellen waarbinnen aanvullingen moeten worden ingediend.
- Nadeel van deze optie is dat u direct leges voor de aangevraagde vergunning verschuldigd bent. Ook als de vergunning geweigerd wordt.
Toelichting optie 2
- Voorafgaand aan een eventuele formele aanvraag omgevingsvergunning kunt u een conceptaanvraag indienen.
- Over de wijze van indienen van een vooroverleg aanvraag, en hoe dit precies werkt op het Omgevingsloket, kan contact op worden genomen met de ruimtecoach of de publieksbalie Omgevingsloket via (0522) 46 74 67. Van belang is in ieder geval de mogelijkheid ‘vooroverleg’ (oranje knop) aan te klikken op de website.
- Uw verzoek wordt pas in behandeling genomen als de stukken compleet zijn. Als dit niet het geval is, ontvangt u hierover een bericht met een termijn tot aanvulling. Vindt de aanvulling vervolgens niet plaats, wordt de conceptaanvraag buiten behandeling gelaten.
- Over het invullen van de quickscan wordt geadviseerd dit door een CPOS professional te laten doen. Kwalitatief goede quickscans hebben als voordeel dat deze een korte(re) behandelingstijd met zich meebrengen. Er is dus snel duidelijkheid over de haalbaarheid van de plannen.
- Na indiening wordt de conceptaanvraag in behandeling genomen. U krijgt dan bericht wie de behandelend ambtenaar is van uw aanvraag. Er is dan rechtstreeks contact mogelijk met hem of haar, zowel telefonisch als via e-mail. Een afspraak maken is uiteraard ook mogelijk, zowel op locatie als in het gemeentehuis.
- De behandelend ambtenaar kijkt of alle stukken aanwezig zijn om een goede toets te kunnen verrichten. Die toets wordt verricht door de Omgevingskamer. De Omgevingskamer bestaat uit een aantal vaste leden. Zoals een senior medewerker Ruimtelijke Ontwikkeling, de stedenbouwkundige/landschapsdeskundige van het Oversticht en vakspecialisten op afroep (onder andere milieu, provincie, waterschap). De Omgevingskamer adviseert het college om wel of geen medewerking aan uw verzoek te verlenen. U kunt bij de behandeling van uw initiatief een toelichting geven. Als de professional de QuickScan goed heeft ingevuld wordt het initiatief binnen 2 weken behandeld in de Omgevingskamer. Tenzij er erg veel aanvragen liggen, dan kan deze termijn verlengd worden. De gemeente streeft er uiterlijk naar binnen 4 tot 6 weken te komen tot een principestandpunt. Afhankelijk van dat standpunt kunt u overwegen een definitieve (formele) aanvraag omgevingsvergunning in te dienen.