Wilt u bij u bedrijf of woning een inrit aanleggen of een bestaande inrit aanpassen? Dan heeft u een omgevingsvergunning nodig.

In de Omgevingswet is namelijk bepaald dat het verboden is zonder omgevingsvergunning van het college:

  • een uitweg te maken naar de weg;
  • van de weg gebruik te maken voor het hebben van een uitweg;
  • verandering te brengen in een bestaande uitweg naar de weg.

De toetsing van de aanvraag

Als u een aanvraag doet voor een Omgevingsvergunning/inrit wordt als eerste gekeken of u de juiste gegevens heeft aangeleverd en de aanvraag in behandeling kan worden genomen. Vervolgens wordt nagegaan of uw aanvraag niet in strijd is met het Omgevingsplan.

Met name voor het Omgevingsplan 'De Streek' gelden aanvullende voorwaarden ten aanzien van de inritten/stegen. Op de website Regels op de kaart(externe link) kunt u nagaan wat er mogelijk is ten aanzien van de voor u geldende locatie.

Wanneer de inrit binnen het Omgevingsplan past wordt de aanvraag getoetst aan de Omgevingswet. Hierin staat dat de vergunning kan worden geweigerd:

  • ter voorkoming van gevaar voor het verkeer op de weg;
  • als de uitweg zonder noodzaak ten koste gaat van een openbare parkeerplaats;
  • als door de uitweg het openbaar groen op onaanvaardbare wijze wordt aangetast; of
  • als er sprake is van een uitweg van een perceel dat al door een andere uitweg wordt ontsloten, en de aanleg van deze tweede uitweg ten koste gaat van een openbare parkeerplaats of het openbaar groen.

Procedure

De aanvraag om omgevingsvergunning is digitaal in te dienen via het Omgevingsloket(externe link). Bij de behandeling van de aanvraag zijn er twee voorkomende procedures:

  • Reguliere procedure (8 weken)
    Binnen 8 weken ontvangt u bericht of u de omgevingsvergunning krijgt. De gemeente kan deze termijn eenmalig met 6 weken verlengen. Per 1 januari 2024 krijgt u niet langer een vergunning van rechtswege als de gemeente niet binnen de termijn beslist. Bent u het niet eens met de beslissing van de gemeente? Dan kunt u binnen 6 weken bezwaar maken.

  • Uitgebreide procedure (26 weken)
    Binnen 26 weken ontvangt u bericht of u de omgevingsvergunning krijgt. Deze termijn kan eenmalig met 6 weken verlengd worden. In de uitgebreide procedure maakt de gemeente een ontwerpbesluit over de aanvraag. Iedereen kan binnen 6 weken zijn of haar mening (zienswijze) hierover geven. Bent u het niet eens met het ontwerpbesluit? Geef dan in uw zienswijze aan waarom. U ontvangt vanzelf bericht of u de vergunning krijgt, dan wel een reactie op uw zienswijze. Aan het indienen van een zienswijze zijn geen gemeentelijke kosten (leges) verbonden.

Bent u het niet eens met de beslissing van de gemeente? Dan kunt u binnen 6 weken beroep indienen bij de rechtbank. Dit kan in principe (uitzonderingen daargelaten) alleen als u ook een zienswijze over het ontwerpbesluit hebt ingediend. Anders bestaat de kans dat er sprake is van niet ontvankelijkheid. Voor meer informatie omtrent de te volgen procedures kunt u vinden op de website van het Omgevingsloket.

Situaties voor de uitgebreide procedure

Het uitgangspunt is dat er gebruik wordt gemaakt van de reguliere procedure. In de wet staat wanneer de uitgebreide procedure geldt. In bepaalde gevallen kan de gemeente ook bij besluit bepalen dat er gebruik moet worden gemaakt van de uitgebreide procedure voor een aanvraag voor een buitenplanse omgevingsplanactiviteiten. Ook wanneer de aanvrager heeft verzocht of ingestemd heeft met de uitgebreide procedure mag de uitgebreide procedure worden toegepast.

Voor meer informatie omtrent de te volgen procedures zie het Omgevingsloket(externe link).

Omgevingsplan

Op Regels op de kaart(externe link) kunt u het Omgevingsplan inzien. Het kan zijn dat u naast een omgevingsvergunning op grond van de Omgevingswet ook een omgevingsvergunning nodig is op grond van het Omgevingsplan. Dan kan het gaan om een binnenplanse afwijking of een zogenaamde ‘aanleg’vergunning. Via het Omgevingsloket(externe link) kan deze activiteit worden aangevraagd, al dan niet samen met de omgevingsvergunning op grond van de Omgevingswet.

Kosten

De legeskosten voor een omgevingsvergunning/inrit kunt u nazien in het informatiehuis 'Leges'.