Landschap en Natuur - Wetten

Wet algemene bepalingen omgevingsrecht en natuur

De Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Wabo) regelt per 1 januari 2017 dat het niet is toegestaan om zonder omgevingsvergunning, in samenhang met andere onderdelen, de activiteiten uit te voeren die van invloed zijn op Natura 2000-gebieden en op beschermde soorten. Hiervoor is het Besluit omgevingsrecht per 1 januari 2017 aangepast. Een gemeente of provincie zal vanuit de Wabo moeten beoordelen of ook het onderdeel gebiedsbescherming en/of soortenbescherming moet worden aangevraagd en of de gegevens hiervoor ontvankelijk zijn. Als aanvrager kunt u ervoor kiezen om voorafgaand aan uw aanvraag om omgevingsvergunning, een losse aanvraag op basis van de Wet natuurbescherming aan te vragen. Wanneer u dit niet doet zijn per 1 januari gebieds- en soortenbescherming onderdeel van de omgevingsvergunning waarvoor een verklaring van geen bedenkingen nodig kan zijn. De gemeente beoordeelt of er sprake is van vergunningplicht en of de aanvraag ontvankelijk is.

Een stappenschema geeft inzicht waar u als aanvrager rekening mee moet houden bij het aanvragen van een Omgevingsvergunning.

Natuurbeschermingswet

De Wet natuurbescherming beschermt Nederlandse natuurgebieden en planten- en diersoorten. De wet geldt sinds 1 januari 2017 en vervangt 3 wetten: de Natuurbeschermingswet 1998, de Flora- en faunawet en de Boswet. Sinds 1 januari 2017 bepalen de provincies voor hun gebied wat wel en niet mag in de natuur. En zij zorgen voor de vergunningen en ontheffingen. De Rijksoverheid blijft verantwoordelijk voor het beleid van grote wateren en internationaal beleid. Een aanvraag voor een omgevingsvergunning bij de gemeente wordt getoetst aan de Wet natuurbescherming. Het is ook mogelijk om rechtstreeks bij de provincie een vergunning of ontheffing natuur aan te vragen.

Er zijn drie verschillende hoofdstukken van de nieuwe wet die invloed hebben op de omgevingsvergunning.

Gebiedsbescherming (Natura 2000)

Binnen Staphorst ligt het Natura 2000-gebied Oldematen en Veerslootslanden. In onze directe omgeving liggen de Weerribben en de Wieden en de Zwartewater en Vecht. Deze gebieden vallen onder de Wet natuurbescherming. Indien een activiteit een mogelijk negatieve invloed kan hebben op de instandhoudingsdoelstellingen van een Natura 2000- gebied, is er een vergunningplicht. In sommige gevallen kan middels een voortoets aangetoond worden dat effecten op voorhand zijn uit te sluiten en de activiteit vergunningvrij is. Activiteiten met mogelijke effecten zijn bijvoorbeeld activiteiten nabij een beschermd gebied en/of activiteiten die stikstof uitstoten (verkeer, industrie en veehouderij). Er zijn een paar uitzonderingen op de vergunningplicht, zoals bestaand gebruik of de vrijstelling zoals opgenomen in het besluit natuurbescherming.

Soortenbescherming (flora en fauna) en faunabeheer

U kunt als burger of ondernemer op twee manier met beschermde soorten vanuit de Wet natuurbescherming te maken krijgen: of u wilt iets ontwikkelen (ruimtelijke ontwikkelingen en beschermde soorten) of u heeft last van een soort (faunabeheer). Voor ruimtelijke ontwikkelingen, zoals sloop- en bouwwerkzaamheden, dient rekening gehouden te worden met de mogelijke aanwezigheid van beschermde planten en dieren. Beschermde soorten kunnen overal voorkomen, ook in de bebouwde kom (vleermuizen, broedvogels ea.) en hiervoor kan een ontheffing nodig zijn. Met een Quickscan kan bekeken worden in hoeverre beschermde soorten aanwezig kunnen zijn en of er vervolgonderzoek en/of maatregelen nodig zijn. Als er schade of overlast is door dieren, kunt u te maken krijgen met schadebestrijding, populatiebeheer of jacht zoals bedoeld in de Wet natuurbescherming.

Houtopstanden

Voor het vellen/kappen van houtopstanden welke onder de Wet natuurbescherming vallen, is een vellingsmelding nodig. Dit is het geval als het gaat om:

  • een locatie buiten de bebouwde kom, zoals bedoeld in de Wet natuurbescherming;
  • een oppervlakte houtopstanden van meer dan 10 are;
  • of, indien er sprake is van een weg- of lijnbeplanting, de beplanting bestaat uit 20 bomen of meer in een rij.

Na het vellen van de houtopstand, is een herplantplicht aan de orde op een bosbouwkundig verantwoorde wijze. De provincie beoordeelt of hieraan wordt voldaan. U kunt een ontheffingsverzoek indienen voor ontheffing, uitstel of compensatie van de herplantplicht.  Meer informatie over het vellen van houtopstanden of het indienen van een ontheffingsverzoek kunt u vinden op de website van de provincie Overijssel.

Natuurschoonwet

Via de Natuurschoonwet wil de overheid landgoederen helpen in stand te houden. De eigenaar, vruchtgebruiker of erfpachter kan een landgoed onder de Natuurschoonwet laten rangschikken en fiscale tegemoetkomingen krijgen. Om hiervoor in aanmerking te komen moet een landgoed aan bepaalde voorwaarden voldoen.

Wet dieren

In de Wet dieren staat de intrinsieke waarde van het dier centraal. Dit betekent dat dieren een eigen waarde hebben. Dieren zijn wezens met gevoel. Dierenwelzijn gaat over de kwaliteit van het leven van dieren.

Gedragscode flora- en faunawet

Voor sommige werkzaamheden is het mogelijk te werken met een door het ministerie goedgekeurde gedragscode. Door het werken conform de gedragscode is het niet altijd noodzakelijk om voor werkzaamheden een ontheffing aan te vragen op basis van de Natuurbeschermingswet.

Algemene Plaatselijke Verordening houtopstanden

Als u een of meer bomen wilt kappen, verplanten of flink snoeien, hebt u soms een omgevingsvergunning nodig van de gemeente. En soms hoeft u alleen een melding te doen. Meer informatie over boom kappen.