Slopen - Asbest
Asbest brengt gezondheidsrisico’s met zich mee. Om die gezondheidsrisico’s te beperken, is het verwerken en bewerken van asbest sinds 1 juli 1993 verboden en het verwijderen ervan aan strenge regels gebonden. De Omgevingsdienst IJsselland houdt toezicht op de manier waarop er om wordt gegaan met het verwijderen en vervoeren van asbest. Ook controleren wij op naleving van de wettelijke voorschriften en worden eventuele overtredingen beboet. We begeleiden het traject van sloop tot eindbestemming.
Wat is asbest?
Asbest is een verzamelnaam voor mineralen die in de natuur voorkomen. Deze mineralen zijn opgebouwd uit fijne en heel kleine vezels. Het materiaal heeft goede eigenschappen: het is sterk, slijtvast, isolerend, brandwerend, niet-geleidend en goedkoop. Asbest is daarom vanaf na de Tweede Wereldoorlog tot in de jaren ’90 veel gebruikt in woningen, bouwwerken en objecten.
In Nederland is ruim 80% van het geïmporteerde asbest verwerkt tot producten zoals golfplaten en waterleidingbuizen. Binnen in een droge omgeving kan hechtgebonden, onbeschadigde asbest geen gevaar opleveren voor de omgeving. ‘Hechtgebonden’ houdt in dat het bij elkaar wordt gehouden door cement. Door erosie kan asbest wel gevaarlijk worden.
Asbest verwijderen
Huurt of bezit u als particulier een bouwwerk waarvan de bouw voor 1 januari 1994 is gestart? Bent u van plan te gaan verbouwen, renoveren of slopen? Dan is het verstandig te controleren of er sprake is van asbest in het bouwwerk. Is er asbest bij betrokken, dan zijn er verplichte regels met betrekking tot asbest die u moet naleven. Op de website van Milieu Centraal kunt u de check maken of er bij u sprake kan zijn van asbest.
Meldingsplicht sloopactiviteit
U moet altijd een sloopmelding bij de gemeente doen als u asbest gaat verwijderen. De Omgevingsdienst IJsselland kan u vertellen of u het asbest moet laten verwijderen door een gecertificeerd bedrijf of dat u het zelf kunt verwijderen. Voor meer informatie kunt u de Omgevingsdienst IJsselland bellen via telefoonnummer 088 - 525 10 50 of de website van Omgevingsdienst IJsselland raadplegen. Via het Omgevingsloket kunt u de sloopactiviteit melden. Aan het indienen van de melding zijn geen kosten verbonden.
Als u het asbest door een gecertificeerd bedrijf moet laten verwijderen, moet u eerst een asbestinventarisatie laten uitvoeren. Uit de inventarisatie blijkt waar zich eventueel asbesthoudende toepassingen bevinden.
Zelf asbest verwijderen
In sommige gevallen kunt u als particulier zelf asbesthoudende materialen verwijderen. Hieraan zijn voorwaarden verbonden. De volgende werkzaamheden kunt u zelf uitvoeren:
- Het (in zijn geheel) verwijderen van geschroefde, en hechtgebonden asbesthoudende asbestplaten met een maximum van 35m2 per kadastraal perceel. De platen mogen dus niet gespijkerd, gelijmd of op andere wijze bevestigd zijn.
- Het verwijderen van losliggende asbesthoudende vloertegels en/of niet-gelijmde asbesthoudende vloerbedekking met een maximum van 35m2 per kadastraal perceel. Deze toepassing mag dus nooit gelijmd zijn of op andere wijze vast zitten.
Denk eraan dat er altijd melding van de sloopactiviteit ingediend moet worden bij de gemeente.
Overtreding regelgeving asbest
Overtredingen op de regelgeving met betrekking tot asbest zijn strafbaar en kunnen schadelijk zijn voor uw gezondheid of die van anderen in uw leefomgeving. De Omgevingsdienst IJsselland houdt hier toezicht op. Ook het niet indienen van een sloopmelding als u een pand van voor 1994 geheel of gedeeltelijk (laat) slopen, is strafbaar. De regels vindt u in het Besluit bouwwerken leefomgeving.
Meer informatie
Bekijk de verschillende voorbeelden van asbesttoepassingen. Meer informatie over wet- en regelgeving met betrekking tot asbest staat op de website van Informatiepunt Leefomgeving.