Slopen - Proces
Wilt u gaan slopen? Dien dan vier weken voor het slopen een melding in via het Omgevingsloket. Hier vindt u ook een lijst van de bijbehorende stukken die u bij uw sloopmelding moet indienen. De melding is gratis.
In enkele gevallen is deze meldingstermijn beperkt tot één week, namelijk:
- in geval van een directe noodzaak tot sloop bij een calamiteit;
- in geval van reparatie- of mutatieonderhoudswerkzaamheden (bijvoorbeeld door de Woningbouwvereniging). Dit geldt alleen als de normale termijn leidt tot onnodige leegstand of ernstige belemmering van het gebruiksgenot;
- voor particulieren die zelf asbesthoudende toepassingen gaan verwijderen en waarvoor geen asbestinventarisatierapport is vereist.
Geen vergunning, wel regels
Geen vergunning betekent niet dat er geen regels zijn. Ook bij de sloopmelding moet u gegevens indienen over afval en asbest. Bijna altijd is een onderzoek naar de aanwezigheid van asbest nodig. Soms gelden ook speciale regels voor de veiligheid, geluidhinder en trillingen. Dit is geregeld in paragraaf 7.1.3. van het Besluit Bouwwerken Leefomgeving.
Regeling particulieren voor geschroefde asbesthoudende platen
Particulieren mogen geschroefde asbesthoudende platen zelf verwijderen tot een oppervlak van 35 m². De werkzaamheden die onder deze regeling vallen moeten minimaal één week voor aanvang gemeld worden.
Let op! Deze regeling gaat in de meeste gevallen op voor geschroefde asbesthoudende golfplaten. Het verwijderen van bijvoorbeeld gespijkerd asbesthoudend dakbeschot valt niet onder deze regeling. De vrijstelling geldt éénmalig per kadastraal perceel en dus NIET per jaar.
Op de website van Informatiepunt Leefomgeving vindt u meer informatie over asbest.
Wel vergunning voor beschermde panden/gebieden
Soms zijn gebouwen of gebieden op een bijzondere manier beschermd. Denk hierbij aan rijksmonumenten en gemeentelijke monumenten en het Rijksbeschermd dorpsgezicht. Dan kan er een vergunning nodig zijn voor het geheel of gedeeltelijk slopen. Wanneer een vergunning verplicht is, moet er ook een sloopmelding worden gedaan. Deze vergunning kunt u tegelijk aanvragen met de melding, via het Omgevingsloket. Voor de kosten hiervan verwijzen wij u naar de actuele legesverordening.
Bij de sloop van een Rijksmonument is er een advies van de Monumentencommissie en de Rijksdienst nodig. Deze adviezen moet een CPOS professional als bijlage bij de aanvraag omgevingsvergunning toevoegen.
Wanneer de vergunningplicht van toepassing is dan geldt het volgende. In artikel 16.79 lid 2 van de Omgevingswet is bepaald dat voor onomkeerbare situaties pas na de publicatietermijn gestart mag worden met de werkzaamheden. Slopen/asbest verwijderen is een activiteit die niet teruggedraaid kan worden. Dit betekent dat in de vijfde week na de datum van vergunningverlening gestart mag worden met de werkzaamheden. In geval van een melding geldt de publicatietermijn niet.
Daarnaast geldt er een zorgplicht voor beschermde soorten. De Aanvullingswet natuur schrijft voor dat iedereen in Nederland nadelige gevolgen voor planten en dieren moet voorkomen. U kunt hiermee te maken krijgen als u gaat slopen. In dat geval moet u een aanvraag doen bij de provincie Overijssel.
Meer informatie
- Informatiehuis Bouwen
- Stappenplan: wat moet ik doen bij asbest
- Helpdesk Informatiepunt Leefomgeving - bouwregelgeving
In het Omgevingsplan kunnen ook voorwaarden staan ten aanzien van slopen. Het gaat dan bijvoorbeeld om het slopen van panden als voorwaarde voor een nieuwe planologische ontwikkeling (bijvoorbeeld in het kader van het VAB beleid, of Rood voor Rood). Het omgevingsplan is te vinden op het Omgevingsloket.