Van Sober naar Rijk - Visie op de gebouwde omgeving in het Reestdal

Het Reestdal is een nog nagenoeg gaaf cultuurlandschap uit eind 19e, begin 20e eeuw dat de grens vormt tussen de provincies Drenthe en Overijssel. Op de hogere randen ter weerszijden van de meanderende beek hebben zich in de loop der tijd agrarische bedrijven gevestigd afgewisseld met een aantal dorpen en buurtschappen. De samenhang tussen de waardevolle bebouwing met erf, het kleinschalige licht glooiende landschap, de kenmerkende door beplanting omzoomde essen en het lager gelegen open beekdal, maakt het Reestdal zeer bijzonder. Het gebied strekt zich uit over het grondgebied van vier gemeenten: Meppel en De Wolden in Drenthe, Staphorst en Hardenberg in Overijssel.

Ontwikkelingen

Als grensgebied is het Reestdal lang met rust gelaten. De eenheid van het gebied en de samenhang tussen de onderdelen staan nu echter onder druk. Steeds meer boeren staken hun bedrijfsvoering en maken plaats voor vermogende particulieren die de boerderijen omvormen tot luxe woonhuizen. Kleinere boerderijen en bijgebouwen worden afgebroken en opgevolgd door soms landhuisachtige nieuwbouw. De nieuwe bewoners onderkennen niet altijd de waarde van de veelal gave en karakteristieke erven, die zodoende verdwijnen. In voormalige boerderijen worden nieuwe gebruiksfuncties geintroduceerd zoals een kantoor-aan-huis of een recreatiewoning. Veel van de vrijgekomen grond komt in handen van natuurbeschermingsorganisaties die het deels openstellen voor recreatie. Om te overleven passen de resterende boeren hun bedrijfsvoering aan, vaak met schaalvergroting als gevolg.

Visie en sturing

De ontwikkeling van een agrarisch cultuurlandschap naar een gebied met woon, werk- en recreatiefunctie heeft visie en sturing nodig om versnippering te voorkomen en de cultuurhistorische en landschappelijke kwaliteit te bewaren. Daarom hebben de overheden (provincies, gemeenten en waterschap) en bewoners van het gebied zich verenigd in het project Samen over de Reest. De doelstelling van het project is via een interactief proces tussen partners in het gebied te komen tot vitalisering van het plattelandsgebied rondom de Reest. Het motto is ‘Behoud door ontwikkeling’.