Water en Riolering - Wetten
Europese Kaderrichtlijn Water (KRW)
Het oppervlaktewater moet van een goede (basis)kwaliteit zijn. Schoon oppervlaktewater draagt bij aan een gezonde leefomgeving voor mens en natuur. Daarom stelt de KRW Europese regels voor de chemische en ecologische kwaliteit van grond- en oppervlaktewater.
Vanuit de kwaliteitsopgave zijn er bijzondere ‘waterlichamen’ aangewezen (watergang, vijver, rivier, kanaal, meer of zee). In de gemeente Staphorst zijn een aantal waterlichamen aangewezen waarvoor de bijzondere kwaliteitseisen gelden. Een voorbeeld hiervan is de Reest.
- Het waterschap Drents Overijsselse Delta heeft de Kaderrichtlijn Water als rapport op hun website staan.
- Voor meer informatie over de Kaderrichtlijn Water zie de website www.kaderrichtlijnwater.nl.
Waterwet en de Omgevingswet
De Waterwet regelt het beheer van oppervlaktewater en grondwater en verbetert ook de samenhang tussen waterbeleid en ruimtelijke ordening. De Waterwet vervangt veel bestaande wetten voor het waterbeheer in Nederland. Met de Waterwet zijn Rijk, provincies, waterschappen en gemeenten straks beter toegerust om wateroverlast, waterschaarste en watervervuiling tegen te gaan. Een belangrijk gevolg van de Omgevingswet is dat de huidige watervergunning wordt vervangen door een omgevingsvergunning voor een wateractiviteit. Daarnaast wordt de Waterwet grotendeels opgenomen in de Omgevingswet, onder afdeling vijf. Regels over de deltacommissaris, het deltaprogramma en het deltafonds vallen nog steeds onder de Waterwet.
De omgevingsvergunning voor een wateractiviteit dekt alle activiteiten in het watersysteem. U hebt een omgevingsvergunning voor een wateractiviteit nodig als u in, op, boven, over of onder een oppervlaktewaterlichaam of waterkering activiteiten wilt ondernemen, of als u grondwater wilt onttrekken of water wilt infiltreren in de bodem. Zie: www.wdodelta.nl/vergunning-melding.
Andere informatieve websites:
- Website inplo.nl (thema: water)
- Website overstroomik.nl
- Website risicokaart.nl (welke risico’s zijn er voor een overstroming)