Bouwen - Wkb
Door de Omgevingswet verandert het toetsingskader van een omgevingsvergunning voor een bouwwerk. Waar voorheen kon worden volstaan met één aanvraag, kunnen onder de Omgevingswet twee omgevingsvergunningen nodig zijn:
- een omgevingsvergunning voor de technische bouwactiviteit
(het technische deel); - een omgevingsvergunning voor de omgevingsplanactiviteit
(het ruimtelijke deel).
De scheiding tussen deze twee (bouw)activiteiten wordt ook wel ‘de knip’ genoemd. Met de knip worden de ruimtelijke (maatvoering, situering en plaatsing) en technische (constructie, veiligheid en duurzaamheid) aspecten van de bouwactiviteit losgekoppeld en gesplitst in twee aparte – al dan niet vergunningplichtige – activiteiten.
Te downloaden:
Ruimtelijk bouwen: Omgevingsplanactiviteit
Voor ruimtelijk bouwen is vaak een vergunning nodig. De gemeente Staphorst toetst uw bouwplan aan het Omgevingsplan. In het Omgevingsplan staan bijvoorbeeld regels over de functie of het uiterlijk van het bouwwerk.
Binnen acht weken besluit
De gemeente neemt binnen acht weken een besluit over uw aanvraag. Deze beslistermijn kan worden verlengd met maximaal zes weken. Dit kan nodig zijn als de gemeente meer informatie nodig heeft.
Vergunningvrij bouwen
Er zijn mogelijkheden om vergunningvrij te bouwen (pdf, 433 kb). Een aantal activiteiten die vergunningvrij zijn voor een omgevingsplanactiviteit staan in het Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl), voorheen het Bouwbesluit en het Omgevingsplan (de Bruidsschat, voorheen art, 2 en 3, bijlage II Bor). Ook vergunningvrije bouwplannen moeten voldoen aan de algemene regels in het Omgevingsplan en het Bbl.
Vergunningcheck
Via het Omgevingsloket checkt u of u een vergunning nodig hebt of vergunningsvrij mag bouwen. Behalve aan de regels voor ruimtelijk bouwen moet u ook voldoen aan de regels voor technisch bouwen.
Komt u er niet uit?
Heeft u vragen over de vergunningscheck? Neem dan contact op met een CPOS professional of andere bouwprofessional. Eventuele vragen voor de gemeente kunt u mailen naar omgevingsloket@staphorst.nl.
Technische bouwactiviteit
Voor een technische bouwactiviteit hebt u een vergunning nodig. Soms hoeft u alleen een melding te doen. In het Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl) staat in welke gevallen de technische bouwactiviteit vergunningplichtig (art. 2.25, 2.26 en 2.27) of meldingplichtig is (art. 2.17).
Kleine bouwwerken zijn vaak vergunningvrij.
Wet Kwaliteitsborging voor het bouwen
Met het ingaan van de Wet kwaliteitsborging verandert de manier van toezicht en controle. Niet langer doet de gemeente de bouwtechnische toets, maar een gecertificeerde en erkende kwaliteitsborger.
De Wet Kwaliteitsborging (Wkb) voor het bouwen heeft drie doelen:
- verbeterde (borging van de) bouwkwaliteit;
- verbeterde positie van de consument;
- stimuleren van kwaliteitsverbetering en faalkostenvermindering.
De Wkb is van toepassing op nieuw te bouwen bouwwerken die onder gevolgklasse I vallen. Bijvoorbeeld:
- een eengezinswoning woning;
- een recreatiewoning;
- een eenvoudige bedrijfshal.
De Wkb: gevolgklassen
De Wkb onderscheidt vier gevolgklassen voor bouwwerken. De gevolgklasse zegt iets over hoe risicovol een bouwwerk is. De gevolgklasse van uw bouwwerk bepaalt welke regels gelden. In dit overzicht (pdf, 1,97 mb) van de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) ziet u voorbeelden van verschillende situaties.

Bijzondere lokale omstandigheden
Volgens de Wkb mag een gemeente bijzondere lokale omstandigheden vaststellen. U moet deze verwerken in de risicobeoordeling en het borgingsplan. Momenteel kent gemeente Staphorst nog geen bijzondere lokale omstandigheden. Wel hebben we een aantal lokale aandachtspunten die mogelijk van invloed kunnen zijn op de bouwwerkzaamheden.