Waterbeleid Waterschap

Het waterschap heeft de zorg voor de kwaliteit en kwantiteit van het regionale watersysteem. Het beleid is vastgelegd in het waterbeheerprogramma(externe link). Een waterbeheerplan geeft de koers aan die het waterschap voor een bepaalde periode wil volgen. Om te kijken of uw initiatieflocatie een relatie heeft met belangen van het waterschap, kunt u kaarten raadplegen(externe link). Bij ruimtelijke plannen krijgt u te maken met de watertoets(externe link), of het doen van een melding of aanvragen van een watervergunning(externe link).

Waterbeleid provincie Overijssel

Het provinciaal beleid op gebied van het thema water(externe link) staat vermeld in de Omgevingsvisie Overijssel(externe link) en de omgevingsverordening(externe link).

Waterbeleid gemeente Staphorst

De gemeente is binnen het bebouwde gebied aanspreekpunt voor burgers en bedrijven voor 'alle facetten van water'. Ook heeft de gemeente een aantal wettelijke zorgplichten voor opvang en afvoer van hemelwater, huishoudelijk afvalwater en de zorgplicht voor grondwateroverlast. De gemeente heeft haar waterbeleid opgeschreven in twee beleidsplannen, te weten de Omgevingsvisie ‘Staphorst voor elkaar!’ en het Gemeentelijk Rioleringsplan (GRP). De gemeente is wettelijk verplicht om een actueel rioleringsplan te hebben. Vanwege de 'verbrede' watertaken wordt gesproken van een verbreed Gemeentelijk Rioleringsplan (vGRP).

Aansluitbeleid

In het rioolaansluitbeleid staat aangegeven wanneer en op welke manier een perceel wordt aangesloten op de riolering. Daarnaast wordt aangegeven wanneer het rioolaansluitrecht wordt geheven.

Rioolheffing

Via de rioolheffing heeft de gemeente de mogelijkheid om het inzamelen en transporteren van afvalwater te bekostigen alsmede het beheer en onderhoud van het hele rioleringssysteem. Dit is vastgelegd in artikel 228a van de Gemeentewet

Rioolaansluitrecht

Onder de naam 'eenmalig rioolaansluitrecht'(externe link) wordt een recht geheven ter zake van het tot stand brengen van een aansluiting van een eigendom op de gemeentelijke riolering. Dit is vastgelegd in artikel 229 van de Gemeentewet.

Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl)

Dit besluit bevat voorschriften over (ver)bouw van bouwwerken, over de staat en het gebruik van bouwwerken, open erven en terreinen, over sloop en over veiligheid tijdens bouwen en slopen. Een bouwwerk mag geen gevaar opleveren voor bewoners, gebruikers en omgeving. Daarom heeft de overheid in het Bbl voorschriften voor veiligheid, gezondheid, bruikbaarheid, energiezuinigheid en milieu vastgelegd. Een bouwwerk moet altijd voldoen aan die voorschriften. Het Besluit is regelgeving van de overheid met daarin een aantal voorschriften met betrekking tot het bouwen, verbouwen, gebruik en slopen van bouwwerken. Hoe omgegaan moet worden met de afvoer van afvalwater en hemelwater en hoe deze moet worden aangeboden, is via bouwbesluitonline.nl(externe link) te raadplegen.

Infiltratievoorziening Poeleweg IJhorst

In het uitbreidingsplan Poelweg in IJhorst moet het regenwater volledig op eigen erf geïnfiltreerd worden.

Te downloaden