Landschap en Natuur - Lokaal en Regionaal beleid
Ruimtelijk beleid
Provinciale Omgevingsvisie
De provincie Overijssel heeft beleid vastgesteld over landschap en natuur in hun Omgevingsvisie.
Omgevingsplan
Omgevingsplan is een juridisch bindend plan voor zowel burger, bedrijven als overheid. In een Omgevingsplan staat aangegeven wat het gebruik is dat is toegestaan op een bepaald perceel, bijvoorbeeld of er wel of geen poelen mogen worden gegraven of houtopstanden mogen worden geplant of verwijderd. De gemeente kan op grond van het Omgevingsplan handhaven, bijvoorbeeld als het gebruik afwijkt van de locatie. Het Omgevingsplan is te vinden in het Omgevingsloket bij Regels op de kaart. In het omgevingsplan staan omgevingsvergunningen vermeld voor bijvoorbeeld de aanplant of het rooien van landschapselementen (zoals elzensingels). Soms heeft u voor het kappen van een boom een omgevingsvergunning nodig, u bent deze nodig op basis van het omgevingsplan.
Omgevingsvisie ‘Staphorst voor elkaar!’
De gemeentelijke Omgevingsvisie bevat beleid voor natuur en landschap.
Natuur- en landschapsbeleid
Provinciaal Natuurbeheerplan
De provincie Overijssel stelt de kaders voor de uitvoering van het natuur- en landschapsbeheer door een Natuurbeheerplan vast te stellen. Het Natuurbeheerplan geeft aan waar welke natuur aanwezig is en welke beheerdoelen hiervoor gelden. Daarnaast financiert de provincie een aanzienlijk deel van de kosten voor de ontwikkeling en het beheer van natuur door middel van subsidies. Het Natuurbeheerplan vormt de basis voor de aanvraag van deze subsidies.
Gemeentelijk landschapsplan
Het Landschapsplan Staphorst bevat een visie over de toekomst van het Staphorster landschap. Het plan bestaat concreet uit:
- Een benoeming van landschappelijke en ecologische kwaliteiten en waarden.
- Een evenwichtige afweging en afstemming tussen verschillende functies in het buitengebied.
- Een landschappelijk afwegingskader.
- Een indeling in te onderscheiden landschapstypen met doelstellingen per deelgebied.
Het Landschapsplan Staphorst heeft geen juridische status, in tegenstelling tot bijvoorbeeld het Omgevingsplan. Het kan gebruikt worden als integratiekader voor de afstemming van verschillende functies en als afwegingskader voor ruimtelijke ontwikkelingen en ingrepen. Het bevat bouwstenen voor behoud en versterking van het typische Staphorster landschap. Het Landschapsplan heeft als basis gediend voor het Omgevingsplan bij het toekennen van de diverse locaties.
Als praktische uitwerking van het landschapsplan is voor de (her)inrichting van erven het Beeldenboek Landschappen & Erven opgesteld.
Flora en Fauna
Nederlandse Databank Flora en Fauna (natuurloket)
De Nederlandse Databank Flora en Fauna bundelt, uniformeert en valideert natuurgegevens in Nederland. De gegevens brengen in beeld wat er bekend is over de verspreiding van planten- en diersoorten. Er zijn ruim 100 miljoen waarnemingen in de NDFF opgeslagen.
Kennisdocumenten soorten Natuurbescherming
In de Kennisdocumenten soorten Natuurbescherming is informatie opgenomen over bepaalde diersoorten.
Steenmarter
De steenmarter (Martes foina) is één van de inheemse marterachtigen die in de gemeente Staphorst voorkomen. Anders dan sommige andere marterachtigen schuwt de steenmarter onze erven en dorpen niet. Het is zelfs mogelijk dat de steenmarter een verblijfplaats uitzoekt in onze woning of schuur. De aanwezigheid van steenmarters in en rond het huis leidt soms tot overlast. Wij verzoeken u om de aanwezigheid en eventuele overlast van steenmarters aan ons te melden. Alleen wanneer wij een goed beeld hebben van aard en omvang van overlast veroorzaakt door steenmarters, kunnen wij bekijken of het opstellen van een steenmarterbeheerplan nodig is.
Reewild
Informatie het welzijn van reeën en het voorkomen van maaislachtoffers is te vinden op de website hetree.nl.
Oldematen Veerslootslanden
Informatie over het natura 2000 gebied Oldematen Veerslootslanden.
Groen- en overig beleid
Gemeentelijk bomenbeleidsplan
Het gemeentelijk bomenbeleidsplan bevat beleid wat volledig gericht is op gemeentelijke bomen en dient als uitgangspunt voor nieuwe plannen en praktische keuzes. Het plan is bedoeld om eenduidig richting bewoners aan te geven hoe de gemeente Staphorst omgaat met bomen in zijn of haar omgeving. Het plan dient hiermee tevens als toetsingskader voor het maken van eenduidige keuzes voor uiteenlopende situaties waarbij gemeentelijke bomen betrokken zijn. Wilt u graag dat een gemeenteboom gekapt gaat worden, dien dan een schriftelijk verzoek in bij de gemeente.
Groenbeleidsplan
Het Groenbeleidsplan Staphorst 2019-2030 is een parapluplan voor alle beleid en uitvoering van beleid over groen binnen de gemeente Staphorst. In het plan staat een duidelijke visie over het groen, zodat inwoners weten wat zij van de gemeente mogen verwachten.
Inrit en bomen
U mag niet zomaar een inrit of uitrit maken naar de openbare weg. Meld dit vooraf bij de gemeente en ga na of u hier een omgevingsvergunning voor nodig hebt. Meer informatie.
Beleidsplan Licht in de Openbare Ruimte
Het beleidsplan Licht in de Openbare Ruimte (LIOR) betreft niet alleen openbare verlichting. Het gaat ook in op alle kunstmatige verlichting in de buitenruimte van onze gemeente. Het is een integraal plan waarmee kan worden gestuurd op de veiligheid, beleving en (natuur)waarden van de openbare ruimte. Gekozen is voor een beeldend beleidsplan in plaats van een traditioneel papieren plan. Een beeldend beleidsplan is een interactief plan met foto’s, korte beschrijvingen, factsheets en zo min mogelijk tekst. Het beleidsplan is te raadplegen op staphorst.verlichtinginbeeld.nl.
Maaibeheer bermen, greppels en sloten
De bermen worden langs de verharde wegen twee maal per jaar gemaaid en langs de zandwegen één maal per jaar, waarbij het maaisel wordt afgevoerd. De eerste maaibeurt langs de verharde wegen beperkt zich, met uitzondering van bermen langs schouwsloten van het waterschap, tot de eerste anderhalve meter vanaf de weg. Bermen langs fietspaden worden één maal vaker gemaaid voor de zomer. Bij bermen met natuurwaarden gelden andere maaitijdstippen. De sloten worden in principe om het jaar uit gemaaid. De gemeente werkt op basis van het bermen en slotenplan 2018-2021 (uitvoeringsdocument).
Brochures
- Het Beeldenboek Landschappen & Erven is een praktische uitwerking van het Landschapsplan Staphorst. In dit boekje worden de verschillende landschapstypen in Staphorst kort beschreven. Per landschapstype worden bouwstenen aangereikt voor (her)inrichting van erven en daarop aansluitende gronden. Het bevat ook een sortimentslijst voor bomen, hagen en struiken. Het beeldenboek is bedoeld als inspiratiebron voor bouwplannen of (her)inrichting van tuin of erf.
- De brochure Bossies an de Diek is in 2011 opgesteld in het kader van een subsidieregeling voor aanplant van erven langs het boerderijenlint Staphorst-Rouveen. De subsidieregeling is niet langer opengesteld. Maar de informatie uit de betreffende brochure is nog steeds actueel en zeer bruikbaar. Het bevat praktische voorbeelden en bouwstenen voor (her)inrichting van erven langs de Streek.